הכנת גינת ירקות לקיץ, ואולרי אופינל לגינה
- לשבט במעגל
- 9 במאי 2015
- זמן קריאה 5 דקות
שלום לכולם הגיע האביב וחום הקיץ כבר מתחיל להיות מורגש, רגע לפני החום הגדול של יולי אוגוסט, ממליצה על הקמת גינת ירק וגידול ירקות אורגנים בסמוך לביתינו . בניית ערוגת ירק היא חוויה נהדרת ומומלצת לכל אחד גם לשוכרים והגרים בבית משותף וגם לבעלי בית קרקע. בכמה שלבים פשוטים ובקלות , תהנו מטעימת ירקות אורגניים בפתח ביתכם. השלב הקשה ביותר הוא ההחלטה להקים גינה וכשעוברים את השלב הזה, העשייה היא מהנה וקלה והסיפוק רב מובטח בסוף התהליך.
בגינת הירק ניתן לגדל מגוון רחב של ירקות ותבלינים: עגבניה, מלפפון, חציל, קישוא, פלפל, פלפל חריף, חסה, כרוב, כרובית, קולורבי, ברוקולי, צנונית, גזר, סלק, רוקט, פטרוזיליה, סלרי, כוסברה, מונגולד, כרוב סיני, שעועית, אפונה, פול, לוביה, תות שדה, בצל, בצל ירוק, כרישה, עירית, שום, תפ"א, בטטה, דלעת, אבטיח, מלון, ארטישוק, גרניום לימוני, עשב לימון, לואיזה, מליסה, מרווה, זוטה לבנה, זעתר, אורגנו, תימין, שיבא, רוזמרין, פיגם ועוד.
נחלק את הקמת הגינה למספר שלבים:
שלב ראשון : מיקום ותיכנון הגינה. שלב שני: הכנת הגינה. שלב שלישי: בניית הערוגה. שלב רביעי: התקנת ההשקייה. שלב חמישי : שתילה.
שלב שישי : שלב האיסוף והליקוט מהגינה.
שלב ראשון: מיקום ותכנון הגינה מוזמנים לצאת לחצר לבחור את השטח המתאים לכם מבחינת מרחק מהבית
הערוגות חייבות להיות בנויות בכיוון מזרח-מערב לניצול מרבי של השמש, חשוב לוודא שהצד הדרומי של הגינה יהיה פנוי מעצים גבוהים או שיחים קרובים, אשר יצלו על הגינה מקרינת השמש החיונית. רצוי לבחור שטח המקבל שמש מלאה במשך כל / רוב שעות היום (מינימום 6 שעות אור). יש הבוחרים לסמן את הערוגה עם עמודים ומתיחת חוט או גידור עם גדר מוגבהת. אחרי בחירת השטח , ניתן לחלקו לערוגות עם שבילים נגישים לכל שטחי הערוגה לטיפול עתידי וקטיף נוח של הירקות. רוחב מעברים מומלץ של כ- 50 ס"מ אך אפשר גם פחות. רוחב הערוגות מומלץ של כ -30 ס"מ עד 120 ס"מ תלוי בגודל הצמח הנשתל ורוחב הגינה הרצוייה. ניתן לתכנן ערוגות בצורה מעגלית, טראסות מוגבהות או ורטיקליות, עפ"י רצון ודימיון השותל והמקום הפנוי בגינה.
בבחירת הגינה יש לשים לב לסוגי הקרקע השונים:
קרקע קלה : ניקוז רב, אוורור טוב, לא עשירה במרכיבים אורגניים. נדרשת העשרה על ידי חומרים אורגניים כגון הומוס או קומפוסט לשיפור ספיחה של מים וחומרי הזנה.
קרקע כבדה: ניקוז לקוי, אוורור לקוי, עשירה בחומרים אורגניים. נדרשת העשרה על ידי חומרים אורגניים כגון קומפוסט או הומוס לשיפור האוורור בקרקע ומניעת היסדקויות. עפ"י סוג הקרקע נטפל באדמה בשלב הבא שלהכנת האדמה.
שלב שני: הכנת האדמה (תיחוח האדמה, קומפוסט)
שלב הכנת הגינה חשוב מאוד לאיוורור האדמה ופירורה והוצאת עשבים מיותרים התיחוח מתבצע ע"י נעיצת קילשון או טוריה בעומק האדמה, ופיזור האדמה, וסיקול האבנים היוצאות לצידי הערוגה. תיחוח טוב יטיב עם הצמח הנשתל ע"י שיפור ניקוז המים, איוורור האדמה, ויצירת מצע רך להתפתחות הצמחים הנשתלים ויעלה את אחוז הנביטה והתוצרת הסופית. אחרי שסיימנו את שלב התיחוח, (השלב הקשה ביותר בהכנת הגינה) נפזר לרוחב כל הערוגה את הקומפוסט בעובי 5-10 ס"מ. הקומפוסט מעשיר ומשקם את האדמה, ומוסיף לאדמה חומרים חיונים ומצע מזין לשתילה. את הקומפוסט יש להחדיר לאדמה ע"י תיחוח עם קילשון לעומק של לפחות 30 ס"מ . בשלב הסופי של הכנת הגינה אני עוברת על כל הערוגה עם מגרפת ברזל או מקלטרת לפינוי האבנים ואיוורור נוסף. שלב שלישי :בניית ערוגה
ערוגה מוגבהות, אפשר לבנות מכל חומר נושם או עם חורי ניקוז כקופסה בכל צורה למשל ממשטחים ישנים מעץ, בתחתית נשים חומר יבש כמו קש או עשבים, מעל אדמה שכבה עלוינה קומפוסט. ערוגות על הקרקע, בדרך כלל הרוב בוחרים ערוגות מוגבהות הנוצרות מפינוי האדמה ע"י המעדר מתעלות המעבר , האדמה המתפנה מהתעלה מתפזרת על הערוגה המרכזית ומגביהה אותה תעלות המעבר עוזרות בניקוז המים המיותרים מהערוגה. בסיום הכנת הערוגה מיישרים את השטח עם מגרפה לניקוז מיטבי של המים. ניתן להחליט שלא בונים ערוגות בשורות ועצם השתילה וסוגי הירקות הם היוצרים את הערוגות. למשל מכינים רק את המלבן/העיגול של כל הערוגה שבקצוות שלו תירס, בצד ימין עגבניות אחריהם בזיליקום וכך הלאה מלבנים מלבנים. שלב רביעי : השקיה
אני ממליצה לבחור בהשקייה עם טפטפות ומחשב מים, השיטה חסכונית ביותר במים והכי מבוקרת מונעת הצפות וגם לא שוכחים להשקות את הצמחים . בגינה שלנו בחרנו:
טפטפות, לשימוש למעברים בין אזור לאזור ומהמחשב צינור "עיוור" 16 מ"מ. –לערוגה. צינור "אינטגראלי" 16 מ"מ טפטפת כל 30 ס"מ 2 ליטר שעה צינור עם טפטפות בנויות במרחק 30 ס"מ אחת מהשנייה ונותנות 2 ליטר לשעה. מתזים עפי צורך מקבע שלוחה – יתד קטנה.
אחרי שהנחנו את כל הטפטפות, אני ממליצה לפתוח את ההשקייה לחצי שעה לפני השתילה. .שלב חמישי : שתילה רגע לפני שמתחילים לשתול, מומלץ לברר איזה ירקות שותלים באיזו עונה. איזה ירקות אנחנו אוהבים. מה אחוז הירקות הטריים שאנחנו רוצים מהגינה. מומלץ לחזור על שלב השתילה בגינה כל שבועיים על מנת לצור הבשלת ירקות הדרגתית והספקת ירקות כל העונה.
זריעה:
מומלץ לקרוא את עונת השתילה ומרחקי ועומק השתילה לכל ירק ותבלין הנשתל בערוגה, ולהעמיק בידיעת השכנים האהובים על הירקות למשל עגבנייה אוהבת להישתל ליד בזיליקום וקורנית אך לא ליד מלפפון. שילוב נוסף הוא שתילת כרישה עגבניה וגזר, או תירס דלעת שעועית (ניתן להרחיב את הידע בחיפוש גלידות חד שנתיות ). מומלץ לדלל במידה ולא הקפדנו על מרחקי שתילה על מנת למקסם את גודל הירק למשל בגזר. או לבמקרה של חוסר נביטה באזור מסויים להשלים בזריעה חוזרת. שתילה:
כיום ניתן לרכוש שתילי ירקות אורגנים של רוב ירקות העונה בכל משתלה . מניסיון אישי גידול ירקות משתילים מוכנים, מבטיח אחוזי הצלחה גבוהיים בגינה. יש לעקוב על הצלחת הגדילה של הירקות ועקירת הצמחים הלא רצויים. חיפוי:
יש המשתמשים בחיפוי עץ גרוס, אבנים, טוף ו/או כיסוי הקרקע ברשת שחורה או שאריות גזם מהגינה .
חיפוי מפחית לחות על פני הקרקע ומונע מחלות עלים בירקות בהם העלים קרובים לקרקע - תות, מלפפונים ,קישואים .
מומלץ לבחור בזריעה לירקות הבאים: תירס, שעועית, אפונה, לוביה , תפוחי אדמה, בטטה, בצל, פלפל, גזר, צנון, חמניות
חיסרון- אי אחידות, בעיות נביטה
מומלץ לבחור בשתילה לירקות הבאים:
תבלינים, כרוב, כרובית, חסה, עגבניות, מלפפון, חציל,קולרבי, ברוקולי
ניתן להכין שתילים ע"י זריעה בתבניות
ניתן לבחור את הירקות לפי עונה
עונות המעבר הינם המומלצים ביותר לשתילה הירקות בשל מיעוט במזיקים, התאיידות
בשתילת עגבניות, מלפפונים, קישואים נכין מערכת הדלייה לקשירת ענפי הצמחים
שתילות בעונות הקרות: כרוב, כרובית, פלפל, חצילים, חסה, צנון, תות, תפו"ד, סלק, כולרבי
ברוקולי, סלרי,
שתילה באביב: עגבניות,פלפל, תבלינים, חצילים, מלפפון, קישואים, דלעת, תירס, בצל
מומלץ להתחיל מגידולי ירקות פשוטים כגון צנון, גזר, קוסברה, פטרוזיליה בשלב המתקדם להוסיף ירקות מיוחדים כגון אספרגוס,ארטישוק,בטטה, דלעת,חזרת,חמנית הפקעות,לוביה סינית,מנגולד,שומר איטלקי,שורש שחור,.
בשלב בחירת צמחי הירק בחרו ירקות שהמשפחה רגילה להשתמש בהם בבחירת מיקום הערוגה חשבו על המיקום הנוח והנגיש לביצוע תחזוקה ואסיף תדיר. כל מי שמתחיל בגידול ירקות בגידול עצמי נהנה מטעם המיוחד של ירקות טריים ואורגנים עם איסוף בזמן הנוח שלנו ללא צורך באיחסון,אלא ישר לצלחת עם קטיף בשלב ההבשלה הנכון ביותר לנו.

בשלב האחרון והמהנה של הגינה - איסוף יבולי הגינה, אני ממליצה להשתמש בסכין אופינל לגינה שאפשר לראות כאן http://www.lashevetbamaagal.com/#!gardesn-knife/cbei אופינל גינה Garden knife N°08
פלדת אל חלד
אורך להב 8.5 ס"מ
לעישוב, קטיף חסות ופרחים

באופינל קטיף 8
Pruning- Grafting knife N°08/10
פלדת אל חלד
אורך להב 8/10 ס"מ
לעישוב העשבים וחיתוך ירקות סכין קטיף 8 מיוחד להרכבות יחודיות, קטיף וגילוף סכין קטיף 10 מיועד לעישוב עיצוב הערוגה וקטיף





סרטון על גינות מוגבהות https://www.youtube.com/watch?v=3ZkMvK3xDmY
Comments