top of page

הדלקת מדורה עם אבן אש ללא גפרורים עם סט הדלקת אש

האש היא אחת מיסודות הטבע החשובים שיש לנו יחד עם אוויר מים ואדמה. בלי אש אין קיום בכדור הארץ (שמש),עם האש אנחנו מבשלים את האוכל שלנו, בחורף מחממים את גופינו ואת ביתנו באח. כולנו אוהבים להתחמם מסביב למדורה החמה בלילות הקרירים.

האש היא בעצם תופעה כִימִית המתרחשת כאשר גַּז הַחַמְצָן פוגש חומר בְּעִירָה כלשהו ומתחבר איתו. כתוצאה מאותו תהליך התחברות (הנקרא גם: הִתְרַכְּבוּת) נפלטים לאוויר גזים לוהטים. מוֹלֶקוּלוֹת הַגָּז פולטות קְרִינָה אֶלֶקְטְרוֹ מַגְנֵטִית בִּתְדָרִים שונים ואנו חשים אותה כחום.

לא ידוע מי גילה את האש בפעם הראשונה, ישנם סיפורים רבים בנושא, אך כנראה שהאש התגלתה בתקופת הקדם היסטורית, במקומות שונים בעולם, והידע עבר בין השבטים במפגשי נוודים.(יש הטוענים כ - 500000 אלף לפני הספירה הנוצרית נמצאו שרידים במערות עתיקות בְּיַבֶּשֶׁת אַפְרִיקָה).

מאז הרגע של גילוי האש שאולי היה אף במקרה של ניצוץ מצמד אבנים, התחילו להתפתח סביב האש, אגדות,פולחנים, סיפורים, חגים, אלילים, ויש המצאות רבות שמבוססות על שימוש באש.

ארכיאולוגים מצאו ציורים רבים שצייר האדם הקדמון על קירות מערות ברחבי העולם, וניתן לראות גם ציורים של שימוש באש בתקופה הקדומה.

האש כנראה לראשונה נראתה בהתפרצות הר געש או ממכת ברק ששרפה צמחיה, ונוצרה השאלה הראשונה איך שומרים על הגחלת, ואיך מעבירים את האש לשכן בשבט השני,בשלב הבא אחרי מספר שנים האדם הקדמון למד איך להבהיר את האש בעצמו, כנראה לפני כ 180000 אלף שנה, בעזרת שיפשוף מקל עץ בחריץ שנחרת בגזע עץ החיכוך גרם לחימומו ולאחר מכן להצתתו של העץ .

ולאחר מכן השתכללו לחיכוך שתי אַבְנֵי צוּר זו בזו. שיטה זו הייתה נפוצה יותר בְּאֵירוֹפָּה הקרה.

בהמשך בזמן ההקדמונים, עברו לשיטה הָאוֹפְּטִית, שֶׁמְּכַנֶּסֶת את קרני השמש לנקודה אחת בעזרת עֲדָשׁוֹת אוֹפְּטִיּוֹת. שיטה זו הייתה ידועה בעיקר בִּימֵי יָוָן וְכֵן בְּסִין וּבְסִיאָם.

עם השנים השתכללו השיטות, אך גם היום רובן אינן אלא גִּרְסָאוֹת מוֹדֶרְנִיּוֹת לגרסתו של האדם הקדמון שהתבססה על חיכוך או על הַקָשָׁה.

עם השנים האדם הקדמון למד לשמר את האש, ולהשתמש בו לבישול אוכל, חימום הבית, ותקשורת בין שבטים.

הנשים היו האחראיות בשבט על הבערת האש ושמירתה דולקת כל הזמן וקיבלו את השם המכובד שומרות האש , בזמן שהגברים יצאו לצייד.

גילוי האש וניצול האנרגיה שלה לצורכי האדם הוא ללא ספק אחד מהישגיו הבולטים של המין האנושי. השלב שבו למדו להבהיר אש בכל עת, אִפְשֵׁר לבני האדם לנדוד לאזורים מרוחקים בהם תְּנָאֵי הָאַקְלִים אינם נוחים, אזורים אליהם לא היו מגיעים ללא האש. גילוייה של האש הוביל גם למעבר מִתְּקוּפַת הָאֶבֶן, בה ייצרו כלים מאבנים בלבד, לתקופות הַנְּחושֶׁת וְהַבַּרְזֶל. בעזרת הלהבה בני האדם אף הצליחו לְעַבֵּד חומרים שונים וכך גילו טֶכְנוֹלוֹגְיוֹת חדשות שהובילו להתפתחות החברה כולה. שימוש נוסף שעשו בני האדם באש היה העברת מסרים והודעות. היו תקופות שבהן, למשל, אם הבחנתם במקרה במדורה בראש הר – הייתם מבינים שהצבא ניצח במלחמה. וגם כיום, למרות שישנם מקורות אנרגיה אחרים, קשה לדמיין את חיינו ללא נוכחותה של האש.

ישנם חוקרים המעריכים, כי השימוש הראשון באש היה למטרת הברחת בעלי חיים טורפים ממקום מגוריו של האדם הקדמון (המערה, כמובן). במהלך השנים, נוספו לאש שימושים כגון: בישול מזון, קְלִיַּת כְּלֵי חֶרֶס ועוד. בהמשך אף נעזר האדם באש על מנת לסלק (לשרוף) צמחי בר מִשְׁטָחִים חַקְלָאִיִּים. למעשה, שיטה זו נהוגה עד היום במספר מקומות בעולם.

צבעה של הלהבה נוצר כתוצאה מחלקיקים קטנים ולוהטים שעולים כלפי מעלה יחד עם הגזים.

.בַּמִּיתוֹלוֹגְיָה הַיְּוָנִית, למשל, האמינו כי האש הגיעה לבני האדם בזכות פְּרוֹמֵתֵיאוֹס, אֵל קדום, שגנב את האש מֵהָאֵלִים שֶׁבָּאוֹלִימְפּוּס ונתן אותה לבני האדם. על מעשהו זה קיבל פְּרוֹמֵתֵיאוֹס עונש כבד מאוד - הוא נקשר בשלשלאות ברזל לצוק תלול, ומדי יום היה מגיע למקום נשר ענקי ונוגס מהכבד שלו.

בְּפּוֹלִינֶזְיָה הרחוקה האמינו, לעומת זאת, כי הגיבור מַאוֹאִי ירד לַשְּׁאוֹל ושם למד כיצד להפיק את האש. הָאִינְדְּיָאנִים שֶׁבְּאָמֶרִיקָה הַצְּפוֹנִית האמינו, כי האש פרצה מניצוצות שיצרו פַּרְסוֹתֵיהֶם שֶׁל עֶדְרֵי בִּיזוֹן (סוג של בקר) שדהרו במהירות מַעֲרָבָה. הניצוצות הבעירו את העשב וכך התפשטה האש.

וּבְיַהֲדוּת? האגדה מספרת, כי את האש הראשונה הפיק האדם הראשון במוצאי השבת הראשונה שלאחר בריאת העולם (בהנחייתו של אלוהים - כמובן). ומה אומרים המדענים? ובכן, המדענים משערים כי האש התגלתה על ידי האדם ממש במקרה. ייתכן שבעקבות בָּרָק, שפגע בצמחים דליקים על פני הקרקע וגרם לבעירתם. למעשה, מבין תופעות הטבע, הברק הוא החשוב ביותר. האדם הקדמון, למשל, הבין מהר מאוד את התועלת שבברקים וביצירת האש, ורבים רבים זאת כתגלית החשובה הראשונה של המין האנושי. ישנם, לעומת זאת, חוקרים שמאמינים כי האדם גילה את האש לאחר שהסתכל בניצוצות הניתזים בשעה שהכין לו ולאשתו הקדמונית כְּלֵי צוּר. ואיך הבין אותו קדמוני כי אפשר להיעזר באש? טוב, את זה אנחנו יכולים רק לדמיין... אולי לאחר השריפה נשארו בשטח בעלי חיים חרוכים והאדם הקדמון, שהיה רעב מאוד, טעם את בשרו של אחד מהם והממ... הטעם היה משגע. ואולי, אותו קדמון התקרב לאש, הבחין בכך שהיא מחממת ונעימה והבין שהוא יכול להשתמש בה לכל מני מטרות כמו חימום המערה והפחדת בעלי חיים טורפים.

היום אנחנו נוהגים להדליק אש בעיקר באמצעות הַגַּפְרוּר. שהוא מקלון דק עשוי עץ המצופה בְּתִרְכּובֶת זַרְחָנִית. במשך שנים רבו חיפשו בני האדם שיטה קלה להצתת אש, אך רק בשנת 1680, שנים רבות לאחר שהתגלתה האש לראשונה, גילה מַדְּעָן אִירִי בשם רוֹבֶּרְט בּוֹיְל שיטה באמצעותה ניתן להצית אש. הוא שפשף זַרְחָן וְגָפְרִית יחדיו ויצר להבה גדולה. זה היה ראשיתו של הגפרור המודרני, אותו אנו מכירים כיום. מדענים נוספים, שהלכו בעקבותיו, החליטו לשפר את המצאתו, אך התוצאות שהתקבלו מניסוייהם היו מסוכנות מאוד. גם רוֹקֵחַ אַנְגְּלִי בשם ג'וֹן ווֹקֶר ניסה, בשנת 1827, לפתח גפרורי ענק המצופים בַּגָּפְרִית עַל-תַחְמוֹצְתִית. הגפרור פעל למעשה על עיקרון החיכוך בין שני החומרים. הגפרורים הראשונים שווקו בשנת 1832 בְּגֶרְמַנְיָה, אך הַצַּרְכָנִים לא ממש התלהבו מהם, כי הם היו מסוכנים וגרמו לכוויות. רק בשנת 1855, למעשה, הציג הַמַּדְּעָן קַארְל לִינְדְסְטְרוֹם את הגפרורים העשויים מִזַּרְחָן אָדום. גפרורים אלה נחשבו לבטוחים ובהם אנו משתמשים עד היום. אש יעילה וגם מזיקה ומסוכנת, וחשיפה יכולה לגרום לכוויות בעור ובמקרים נדירים אפילו למוות. אש יכולה לשרוף יערות וכפרים שלמים.

לכן בהדלקת אש מומלץ לשמור על מספר כללים:

1. כשאתם בוחרים מקום למדורה דאגו לכך שיהיה נקי מקוצים או מעשבים שעלולים להתלקח. 2. האחריות על הדלקת המדורה מוטלת על אדם בוגר ולא על הילדים. 3. אין להדליק מדורה בעזרת נוזל דליק. 4. הוספת עצים וקרשים לליבוי המדורה צריכה להיעשות בזהירות. 5. יש להחזיק בקרבת המדורה שני דליי מים מלאים / רצוי אפילו צינור מים נגיש למקרה של התפשטות שריפה. 6. אסור בתכלית האיסור לזרוק למדורה הבוערת מְכָלֵי תַּרְסִיס וַחֲזִיזִים העלולים להתפוצץ ולפגוע ביושבים סביב המדורה. 7. אין להבעיר מדורה מתחת לקווי חשמל וטלפון, בקרבת עצים ושיחים או ליד מתקני דלק. 8. אין לישון בתוך שקי שינה סגורים בסמוך למדורה, מחשש למלכודת אש, וכמו כן - אסור להירדם בקרבת המדורה. 9. אם האש אחזה לכם בבגדים – עצרו. אל תרוצו! שכבו על הקרקע והתגלגלו מספר פעמים. ניתן להשתמש בשמיכה או במגבת גדולה כדי לעטוף את הנפגע ולחנוק את הלהבות. 10. כוויה יש לקרר מיד במי ברז ולהעביר את הנפגע לטיפול רפואי. 11. בסיום המדורה יש לוודא כיבוי מוחלט של המדורה, באמצעות שפיכת חול או מים. 12. זכרו! במקרה של שריפה פעלו מיד לכיבויה ובמקביל, טלפנו 102 לתחנת מכבי האש והצוותים יגיעו במהירות האפשרית לכבות את השריפה. אסונות ונזקים רבים נגרמים מדי שנה בגלל חוסר זהירות בשימוש באש. אנחנו יכולים למנוע אותם! ולסיום שאין לכם 2 אבני צור ואתם לא מיומנים בהדלקת אש עם מקלות, הוציאו מהכיס את סט הדלקת האש שנועד ליצירת אש בתהליך פשוט, ללא צורך בגפרורים , מצית או חפץ אחר להדלקה. את סט הדלקת האש תלו על הצוואר או החגורה צרפו לערכות הישרדות, תרמילי מילוט, תיקי טיולים, רכב וסירות

סט הדלקת האש כולל : סכין לבחירה אבן אש - 55 מ"מ, ידית 35 מ"מ

הדלקת האש מתבצעת ע"י שפשוף המוט בגב הסכין, ישירות על החומר הדליק: עלווה יבשה , ליגנין מהצומח, קוביות הדלקה, נייר וכו'

מוזמנים לצפות בסרט המדגים את התהליך הפשוט של הדלקת האש עם אבן אש וסכין אופינל

סט הדלקת אש עם אופינל קרבון

סט הדלקת אש עם אופינל קטיף

סט הדלקת אש עם אופינל אנימליה

סט הדלקת אש מטיילים טבעי

סט הדלקת אש עם אופינל טבע עלים

סט הדלקת אש עם מטיילים צבעוני 5 צבעים לבחירה

סט הדלקת אש עם אופינל הרים

סט הדלקת אש עם אופינל אקסטרים 4 צבעים לבחירה

רשימות אחרונות
חיפוש תגיות
עקוב אחרינו
רשימות קודמות
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • b-facebook
  • B-Pinterest

© 2014 by Gilit Tal Koreh. Proudly created with Wix.com

bottom of page