חיתוך מנגו והוספת ויטמינים בקלות לתפריט שלנו
עונת המנגו החלה, יחד עם ימי השרב והחופש הגדול, הפרי התמים הזה, שרובנו מחכים לו כל השנה, וממציאים שיטות שונות לקילוף וחיתוך כל עונה מחדש.
כרגע במבצע צמד סכינים קצרות של אופינל למטבח לחצו כאן מנגו (Mangifera indica) הוא עץ טרופי, שאזור הגידול הטבעי שלו הוא באזורים הטרופיים של הודו וסין. העץ כולל כ-35 זנים שונים, המין המוכר והנסחר ביותר הוא מגניפרה , ממשפחת האלתיים , ובארץ מאיה וטומי. זני המנגו שניתן למצוא בישראל: מנגו צריפין - מנגו שהורכב במרכז הוולקני , עם השנים הוא הופך ליותר ויותר נפוץ בעולם.
מנגו מאיה - מנגו המאיה הוא זן המנגו הראשון שפותח בישראל, הפיתוח התבצע באמצעות מרכז וולקני והוא נפוץ מאוד בחנויות ובמשתלות. פירותיו קטנים ומתוקים והתנובה שלו בדרך כלל קטנה בגידול ביתי.
מנגו שלי - עץ המנגו שלי פותח במרכז וולקני בהכלאה של הזנים "קית" ו"טומי". היום הזן נפוץ בכל העולם ובישראל ניתן להשגה ברוב המשתלות, מדובר בזן עשיר בסיבים תזונתיים.
מנגו טנגו - פותח בישראל בשנת 1989 על ידי אורי לביא בחסות מרכז וולקני.
מנגו נמרוד - פותח במרכז וולקני בשנת 1943 על המבנה של מנגו המאיה.
מנגו פאירי - הטעים ביותר לפי דעתם של הרבה, קשה מאוד להשיג במשתלה.
מנגו טומי - פרי גדול ומתוק במיוחד, ניתן להשיג בקלות ברוב המשתלות.
מנגו קית - מבין זני המנגו הראשונים שהגיעו לישראל, המנגו מהזן קית מגודל עד היום אך לא נפוץ בחנויות, רוב התבואה החקלאית של הזן מיוצאת.
מנגו קנט - המנגו הנפוץ ביותר בחנויות כיום, ניתן להשגה ברוב המשתלות.
מנגו סייבר - המנגו שממנו מכינים את העמבה הידועה, הפרי לא נעים לאכילה בשום צורה אחרת כי הוא "שעיר" מידי וחסר טעם. מנגו גילור - פרי בעל טעם וארומה חזקים במיוחד. נדיר במשתלות.
בהתאם לזן פרי המנגו יכול להיות בגדלים שונים,בצבעים שוני כמו צהוב, כתום, אדום, אפור. טעמו נע בין מתוק לחמוץ. במטבחהמנה הכי נפוצה בשימוש עם מנגו היא העמבה המשתמשת במנגו ירוק מוחמץ, היישר מהמטבח הדרום הודי. המילה מנגו מקורה במילה בשפת המלאיאלאם, "מאנה" (מלאיאלאם: മാങ്ങ; מהשורש הדראוווידי עבור מנגו) דרך המילה הפורטוגזית מנגה ודרך המילה האנגלית מנגו. השימוש הראשון המתועד במילה בשפה אירופאית הוא בטקסט שכתב חוקר הארצות האיטלקי לוּדוֹוִיקוֹ די וֶרתֶמָה באיטלקית בשנת 1510 בתור magna. בארץ ישראל גידול המנגו כיום הוא נרחב, בעיקר בדרום הגליל העליון ובאזור הכנרת, וענף הייצוא החקלאי הוא משגשג ביותר. כשליש מתנובת המנגו המובחר ביותר הגדל בארץ נשלח למדינות אירופה השונות, ואילו שני השלישים הנותרים מהווים כ-90% מהיקף שוק המנגו בישראל
הרכב תזונתי ל 100 גרם מנגו:
ההרכב התזונתי של פירות המנגו משתנה בהתאם לזן ולתנאי הגידול:
65 קלוריות ל- 100 גרם מנגו פחמימות - 17 גרם חלבונים - 500 מ"ג שומנים - 0.30 גרם נתרן - 2 מ"ג סיבים תזונתיים - 0.80 גרם ויטמין סי - 33 מ"ג המנגו הוא פרי טרופי בעל טעם נפלא והוא נחשב לאחד הפירות הטעימים ביותר ובנוסף גם בעל תכונות רפואיות רבות:
המנגו מונע סרטן - מחקרים הראו כי רכיבים נוגדי חימצון הנמצאים בפרי המנגו מסייעים בהגנה נגד סרטן המעי הגס, סרטן השד, לוקימיה וסרטן הערמונית.
המנגו מפחית כולסטרול מונע מחלות לב וכלי דם - הרמות הגבוהות של סיבים, פקטין וויטמין C במנגו מסייעים בהורדת רמת הכולסטרול בדם, ובמיוחד את ה-LDL הוא הכולסטרול הרע.
המנגו מעולה לעור - המנגו מונע נקבוביות סתומות ומונע פצעונים. למטרה זו אפשר לצרוך את המנגו הן בצורה פנימית באכילה והן חיצונית במריחתו על העור כאנטי אייג'ינג חזק.
המנגו תורם לשיפור ראייה - בכוס אחת של מנגו יש כרבע מהכמות היומית של ויטמין A, הנחוצה לתפקוד הראייה ומונעת עיוורון לילה ויובש בעיניים.
המנגו טוב לסוכרתיים - עלי המנגו טובים לאיזון רמת האינסולין בדם. אפשר להרתיח עלי מנגו במים, לתת לתערובת להספג היטב במשך הלילה ובבוקר לשתות את התמצית המסוננת. פרי המנגו בעל אינדקס גלקימי נמוך, לכן כמות מבוקרות בצריכת המנגו לא יקפיצו את רמת הסוכר שלך.
המנגו משפר את העיכול - הפאפאיה היא לא הפרי היחידי המכיל אנזימים המפרקים חלבון. ישנם מספר פירות, ביניהם המנגו, אשר בעל תכונה בריאותית זו. בנוסף לכך, הסיבים התזונתיים במנגו תורמים ומסייעים גם לטיפול בעצירות.
המנגו מחזק את המערכת החיסונית - הכמות הנדיבה של ויטמין C ו-B במנגו, ובנוסף לכך כ-25 קרטונואידים, שומרים על המערכת החיסונית שלנו חזקה ובריאה.
המנגו בעל פעילות אנטי דלקתית.
המנגו תורם לחיזוק זיכרון וריכוז.
עשיר בנוגדי חימצון חזקים.
מנגו ודיאטה
בניגוד לדעה הרווחת ולטעמו המתוק המנגו אינו מכיל כמות גבוהה של קלוריות ומכיוון שהוא טוב במיוחד לשיפור עיכול הוא יכול לסייע רבות בכל תהליך דיאטה.
איך כדאי לאכול מנגו?
לשתות מנגו כמיץ טרי - בצורה זו ספיגת המינרלים והויטמינים היא היעילה ביותר.
מנגו מומלץ לצרוך בצורה הטבעית , אפשר כחלק מסלט או כתיבול לתבשילים.
ואחרי כל היתרונות הבריאותיים, הוסיף מספר עובדות על גידול- מנגו.
מנגו אפשר לגדל כמעט בכל קרקע.
עץ המנגו זקוק לשמש רבה ולקרקע מדושנת.
עץ צעיר יניב מנגו לאחר כ 4 שנים מרגע שתילתו, ובעונה אחת יכול להניב כ 150 פירות.
לסיום, לשבט במעגל ממוקם במרכז ממלכת המנגו בישראל, לכן כל שנה בעיקר בקיץ, אנחנו נהנים ממנגו טרי מהעץ. אצלנו ילדי אוהבים לאכול המון מנגו ולחתוך אותו בצורות שונות ומגוונות עם סכין אופינל משוננת.בחיתוך מנגו יש לעמידו על חודו, ולסובבו שהוא בצד הצר של הפרי משתי צידי העוקץבמידה ולא, נגיע לגרעין.
להשוואה דוגמה של מנגו לרוחב, בצורה זו לא לחתוך את המנגו (תתקלו בגרעין).
"החיתוך הקלאסי" - מתחילים עם חיתוך בצמוד לגרעין, משני צדדיו (בדרכ רוחב 2 אצבעות מהמרכז), השלב הבא תלוי בילד, כל צד של מנגו נחתך כרשת "קיפוד"
"החיתוך לקטנים" - חותחים כל צד של מנגו לפלחים "נחש", וכל צד לפסים נוספים רוחבים.
"החיתוך המתקדם" - חותכים כל צד של מנגו מנקודת אחת מרכזית, באלכסונים לצדדים "שמש"
להכנת מנגו מיובש אם יש אנשים שלא מחובבי אכילת המנגו כפרי טרי, ניתן לאכלו כפרי מיובש , ע"י חיתוך המנגו לרצועות דקות ויבוש לילה במייבש מזון או במייבש שמש. המנגו נהפך לחטיף פריך וטעים שניתן לאכול כמו שהוא או לחתוך לקוביות ולהוסיף לכל תערובת גרנולה.
להכנת גלידת מנגו : ניתן לחתוך את המנגו לקוביות, לשים בכלי אטום במקפיא , וביום קיץ חם לטחון כמו שהוא בויטמיקס או מגימיקס או כל בלנדר דומה עם מעט מים , עד קבלת סורבה או עם שמנת לקצפת.
להכנת קרטיב מנגו טבעי – להכניס את המנגו המקולף לבלנדר ללא מים, לטחון לשייק חלק, ולמזוג לתבנית של קרטיבים ואחרי זה מיד למקפיא, למספר שעות.
כרגע במבצע קיץ באתר אופינל למטבח 112 סכין חלקה וסכין אופינל למטבח 113 סכין משוננת במבצע צמד לחצו כאן לפרטי המוצר ולסכיני מטבח קצרות נוספות
בתיאבון, אהבתם את המידע בכתבה? הכנתם מאכל עם מנגו, שלחו לנו את המתכונים שלכם עם תמונה. מוזמנים לשתף חברים בלחיצה על שתף
Comments